• Snabb leverans 1-3 vardagar
  • Fri frakt på beställningar över 899kr

042-990 10

Rååpress fruktpress och fruktkross för att göra must

Rååpress fruktpress och fruktkross för att göra must

FRI FRAKT

Beställningar över 899 kr

SNABB LEVERANS

1-3 vardagar

SÄKRA BETALNINGAR

Klarna, Swish, Kort, Faktura

KUNDTJÄNST

Svar inom 24 timmar

Gör din egen äppelmust

MED RÄTT REDSKAP ÄR DET ENKELT

Man tömmer äppelplockare full med äpplen i en hink efter att han är klar med äppelplockning
Steg 1

Plocka och rengör din frukt

Det första steget i musttillverkningen går ut på att förbereda frukten. Äpplen, päron och annan lämplig frukt plockas, tvättas och sorteras innan de krossas till en fruktmassa för att därefter pressas till en härlig must.

Vilka äpplen du använder i din must påverkar hur slutresultatet blir. Använd därför bara äpplen som är mogna och rena. Det går bra att använda både stora och små äpplen. Fallfrukt och äpple med mindre skador, så som blåmärken eller maskätna äpple, är inga problem att använda till must så länge de är mogna och rena.

Med vår äppelplockare kan du enkelt samla upp fallfrukt så att den inte går förlorad. Äppelplockningen underlättas betydligt med våra äppelplockare och skördenät, då större mängder äpplen och frukt kan samlas in på kort tid.

Tips! För att bättre se om äpplet är moget kan du skära det på mitten och se vad kärnorna har för färg. Svarta blanka kärnor är ett tecken på att frukten är mogen och redo att pressas till must. Att frukten är mogen är viktigt för att den ska kunna pressas genom en fruktpress på bästa möjliga sätt. Läs gärna mer i vår guide för fler tips om vilka äpplen som är bäst att använda för att göra must.

Gör rent frukten noga innan du krossar den. Lägg gärna alla äpplen i en stor balja med vatten så att smutsen löses upp ordentligt.

Steg 2

Krossa frukten i en fruktkross

Krossningen är ett avgörande steg vid must- och cidertillverkning. För att kunna tillverka must och cider krävs det att du först krossar frukten till en lämplig fruktmassa. Det är viktigt att fruktmassan har rätt konsistens för att maximera utbytet i fruktpressen.

Med hjälp av en manuell fruktkross alternativt elektrisk fruktkross bearbetas de rengjorda och mogna äpplena till en finfördelad fruktmassa. Fruktkvarnen krossar äpplena i mindre bitar vilket gör det lättare att pressa den i fruktpressen.

Det är dock viktigt att bitarna varken är för stora eller fruktmassan för fint mosad. Därför är det inte lämpligt att använda en matberedare eller mixer för att krossa äpplena. Vi har tagit fram flera olika fruktkrossar som ger en fruktmassa som är optimal att pressas i fruktpressen.

För bästa resultat bör du låta de krossade äpplena vila i 4-24 timmar innan pressning för att fruktmassan ska oxidera. Processen, som kallas för maceration, frigör smakämnen i fruktskalen och gör att fruktmassan blir lättare att pressa. Äpplena släpper då ifrån sig mer must. Äppelmusten blir vanligtvis brunare och blankare under den här processen.

Man häller äpple i tratten på en elektrisk fruktkross för att krossa äpplena till en fruktmassa
Man fyller fruktpress i rostfritt stål med fruktmassa från krossade äpplen
Steg 3

Pressa frukten i en fruktpress

När den krossade frukten har fått vila är den redo att pressas i en fruktpress. Fruktmassan placeras i den rostfria presskorgen och trycket från fruktpressen gör att musten pressas ut genom korgens små hål.

Den färdigpressade musten innehåller inga kärnor eller skal och är färdig att drickas som den är. Must är ofta lite grumlig eftersom den innehåller små partiklar av fruktkött. Om du önskar en klarare must låter du den stå ett tag så att partiklarna hinner sjunka till botten.

Vilken typ av fruktpress som passar just dig beror på dina preferenser och hur mycket frukt som ska pressas. Hos oss hittar du tre olika sorters fruktpressar för hemmabruk; användarvänliga skruvpressar, robusta hydrauliska fruktpressar och effektiva hydropressar. Med vår guide, Välj en fruktpress, får du hjälp att hitta den modell som passar för dina behov.

Hur mycket frukt behövs för att göra egen must?
Utbytet, det vill säga mängden färdig must i förhållande till använd frukt, beror på äppelsort, maceration, nederbörd och vilken fruktpress som används. Generellt är utbytet mellan 40-70% vilket innebär att 2 kilo äpplen ger ungefär 1 liter must.

Kan jag pressa annat än äpplen?
Absolut, det går bra att pressa mer än bara äpple. Päronmust är otroligt gott att göra. Då hållbarheten på päron är relativt kort är det ett prefekt sätt att ta tillvara på päronen. Andra frukter och bär som fungerar bra att pressa är; vindruvor, vinbär, rabarber, krusbär, blåbär, aroniabär och mycket mer.

Steg 4

Din egna must och cider

När musten är pressad är den redo att drickas som den är. Den behöver inga tillsatser. Musten kan förvaras i kylskåp i 2-3 dagar innan den börjar att jäsa. Om du vill förvara musten under längre tid, exempelvis om du har stora mängder must, så finns det olika tillvägagångssätt.

Efter pressning pastöriseras musten. Pastörisering tar död på organismer och bakterier utan att den goda smaken försvinner. Det hindrar musten från att jäsa. Hos oss hittar du flera olika pastörer med olika kapacitet. Pastöriseringen görs enkelt med rätt utrustning.

Musten tappas upp på flaska, Bag In Box (BIB) eller Ståpåsar efter pastörisering. Pastöriserad must har en hållbarhet på cirka ett år i flaska eller Bag in Box. Rekommenderas att förvara bib-påsen mörkt och svalt.

Must som inte är pastöriserad kan frysas för att undvika att den börjar jäsa. Efter pressning tappas musten direkt i Ståpåsar, så kallade Pouch påsar, som ingår i vårt Bag In Box sortiment och förvaras sedan i frys utan att förlora smak.

Den färdigpressade musten kan jäsas till cider. Vi erbjuder kompletta paket med ciderutrustning som förvandlar must till cider. Våra paket för cider är speciellt framtagna för att göra en cider på traditionellt sätt av fransk karaktär. Där man använder must som inte är pastöriserad, utan de naturliga jästsvamparna i äpplet används. Det ger en cider med en bred och unik smak. Paketen fungerar också om man vill använda pastöriserad must och tillsätta egen jäst.

Bag In Box kartong med äpple och ett glas egengjord must

Vår Instagram

@RAAPRESS.SE